امام سجاد (علیه السلام) می فرمود:
چون روز قیامت شود خدای تبارک و تعالی اولین و اخرین را در یک سرزمین گرد آورد، سپس منادی ندا کند، اهل فضل کجایند؟
گروهی از مردم برمی خیزند. فرشتگان با آنها دیدار کنند و گویند: فضل شما چه بود؟
گویند: ما می پیوستیم به کسی که از ما بریده بود و می بخشیدیم به کسی که ما را محروم داشته بود و در می گذشتیم از کسی که به ما ستم کرده بود.
به آنان گفته می شود: راست گفتید، وارد بهشت شوید.
کلینی، اصول کافی، ترجمه حسین استاد ولی، ج4، ص 243
عفو و گذشت نسبت به همسر
خداوند در سوره نساء آیه 149 می فرماید: « إِنْ تُبْدُوا خَيْراً أَوْ تُخْفُوهُ أَوْ تَعْفُوا عَنْ سُوءٍ فَإِنَّ اللَّهَ کانَ عَفُوًّا قَديراً: اگر نیکی ها را آشکار یا مخفی سازید ، و از بدی ها گذشت نمایید ، خداوند بخشنده و تواناست ( و با اینکه قادر بر انتقام است ، عفو و گذشت می کند.»
عفو و گذشت یکی از زیباترین جلوه های رحمت خداوند میان بندگان و مخصوصا میان همسران است. زن و شوهر می توانند با گذشت در مقابل اشتباهات و بدی های یکدیگر، آرامش و خوشی را به روح و روان خود و سایر اعضای خانواده هدیه کنند.
این اشتباه است که برخی گمان می کنند که همیشه باید حق را گرفت. در بسیاری از اختلاف ها، باید از حق گذشت، زیرا طبیعی است که هر یک از زن و مرد در رفتار و گفتار خود کاستی هایی دارند که از نظر دیگری ناخوشایند تلقی می شود. در مقابل عیب ها و کاستی های همسر و رفتار ناخوشایند او نباید برخورد تند و خشن داشت و باید با صمیمیت و دوستی رفتار کرد.
پیامبرخدا (صلی الله علیه و اله و سلم) می فرماید: « هر کس بر بداخلاقی شوهرش صبر کند، خداوند همانند پاداش آسیه (همسر فرعون) به او عطا می فرماید.»[1]
[1] مکارم الاخلاق، ج 1، ص 462